Hatékonyabb végrehajtás és szigorúbb szankciók az illegális kutyakereskedelem ellenAz illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

A kedvtelésből tartott állatok útlevele az a dokumentum, amely többek között tartalmazza, hogy rendelkezik-e az állat a szükséges oltásokkal, pl. veszettség ellen. Ez az okmány teszi lehetővé, hogy a házi kedvencek is velünk utazzanak. A képviselők rámutattak, hogy az EU országainak bűnszervezetei ezeket a dokumentumokat kutyák és macskák illegális kereskedelmére használják.

Elfogadhatatlan körülmények között szállítják őket, és sokukat nem oltják be a betegségek ellen. Az illegálisan eladott állatok általában olcsóbbak, mint a legális tenyészetekből származók, így ez a helyzet az engedéllyel működő tenyésztőket is érinti.

607 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal és 19 tartózkodással fogadták el az Európai Parlament képviselői azt a nem kötelező erejű határozatot, amely fellépést követel a háziállatok illegális kereskedelme ellen.

Az EP bizottság kedden elfogadott állásfoglalásában azt javasolják,

hogy vezessék be a kötelező nyilvántartási rendszert, amely tartalmazza az engedélyezett tenyésztők és kereskedők listáját, valamint az értékesített állatokat az egész Európai Unióban.

Az EP bizottsága emellett szigorítaná a törvényeket és komoly szankciókkal sújtaná az illegális kereskedőket, és azokat az állatorvosokat, akik hamis útlevelet adnak ki.

A kutyák és macskák azonosításnak kötelező EU-s rendszere, hatékonyabb végrehajtás és szigorúbb szankciók az illegális kereskedelem ellen és a polgárok arra ösztönzése, hogy fogadjanak örökbe és ne vásároljanak kedvtelésből tartott háziállatokat – ezek mentén szeretnének cselekvési tervet látni az európai parlamenti képviselők.

Az ügynek egyébként nem csak állategészségügyi vonatkozása van, mert mint a parlamenti vitából kiderült, a fegyver- és kábítószercsempészet után ez a harmadik legjövedelmezőbb ága a szervezett bűnözésnek. Természetesen a fegyver- és drogárusok között jó eséllyel találunk kisállatcsempészt is, akik a kutyákat, macskákat gyakran kínzásnak felérő körülmények között szállítják és ez vonatkozik a tenyésztésre is. Becslések szerint havonta 46 ezer kutyát adnak el egyik uniós országból a másikba, a legtöbbjüket regisztráció nélkül.

Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos azt mondta, hogy az új állategészségügyi jogszabály rendezni fogja ezt a kérdés, kötelező regisztrációt tartalmaz majd, de persze a jogszabályokat be is kell tartatni. A biztos ígéretet tett arra, hogy a rendeletben büntetéseket is kilátásába helyeznek, de szerinte legalább ilyen fontos, hogy a lakosságot bevonják az akcióba és felhívják a figyelmüket a szabályszerű állattartása és kereskedelemre.

Please Login to comment

Hozzászólhat bejelentkezés nélkül is!